ZANIMIVOSTI O NAMIZNEM HOKEJU
Igrajo ga na vseh kontinentih
V uradnih mednarodnih tekmovanjih sodeluje več kot 5000 registriranih tekmovalcev
V Rusiji se namizni hokej prenaša tudi po televiziji
Vsake 2 leti je organizirano svetovno prvenstvo v namiznem hokeju
Nakup artiklov
Stiga namizni hokej
Stiga namizni nogomet
Stiga mednarodna tekmovanja
Slovenska namizno hokejska liga
»

Zgodovina namiznega hokeja

Najzgodnejšo mehansko igro namiznega hokeja naj bi v Torontu izumil Donald H. Munro leta 1932. Narejena je bila iz lesa in kovinskih delčkov, ki jih je našel v okolici. To je bilo božično darilo za njegove otroke, saj si zaradi vsesplošne gospodarske krize ni mogel privoščiti, da bi darilo kupil. Izdelal je še nekaj hokejev, ki jih je ponudil eni izmed športnih trgovin v Torontu in igra je doživela takojšen uspeh.

Leta 1939 je svoj model igre razvilo Švedsko podjetje Aristospel iz Stocholma, ki je prve hokeje poslalo na tržišče v pred božičem 1939. Igro so poimenovali »Pak«. Letno so prodali približno 25.000 hokejev.

Leta 1957 prihaja na trg švedska STIGA

Stiga je postala resen konkurent podjetju Aristopel. Namiznohokejska evforija je zajela Švedsko po osvojitvi naslova svetovnega prvaka v hokeju na ledu in to v Rusiji. Tisto leto se je prodalo okoli 100.000 hokejev.
Stiga - zgodovina namzinega hokeja
Stiga je že v letu 1958 razvila povsem nov model hokeja imenovan »Tumba Stiga hockey«. Prva tridimenzinalna različica je bila razvita leta 1968.
Stiga hockey star - zgodovina namzinega hokeja


Stigin model je prevladal

Stigin model namiznega hokeja je prevladoval in tako je v letu 1972 podjetje Aristopel bankrotiralo. Po tem letu Stiga ni imela več resnega konkurenta, ki bi ogrozil njen primat na področju proizvodnje iger namiznega hokeja.

Prvo prvenstvo v namiznem hokeju leta 1982

Švedi so leta 1982 organizirali prvo prvenstvo v namiznem hokeju, zmagovalec pa je postal legendarni Göran Agdur po katerem se danes imenuje lovorika za zmagovalca Svetovne turneje (World Tour). Naslednja revolucija je prišla leta 1983, ko je luč sveta ugledal Stigin model »World Championship«. Nova igra je predstavila številne novosti, saj je od takrat levi branilec lahko igral za golom. Štiri leta kasneje je bil izdan hokej z nekaj popravki – model »Play Off«, na katerem se uradno igra še danes.

Igra se v več kot 50-ih državah

Kasneje je bil izdelan še model »Stanley Cup«, ki je uradna NHL igra z ročno pobarvanimi figurami vseh NHL moštev. Igralci so rahlo drugačni od »evropskih«, tako da lahko tak model vidite le v Severni Ameriki.

Hokej je po celem svetu tako priljubljen, da ga igrajo v več kot 50-ih državah, prav na vseh celinah.
Stigahokej.si
Izdelava spletnih strani: etrend